Nemecko predĺžilo o rok svoju vojenskú misiu v Kosove

25.05.2012 Celý región

Berlín 25. mája (TASR) - Nemecký parlament schválil dnes veľkou väčšinou hlasov predĺženie mandátu vojenskej misie v Kosove o ďalší rok.

Za návrh hlasovalo 486 členov Bundestagu, dolnej komory parlamentu. Nesúhlas vyjadrilo 70 poslancov a ôsmi sa zdržali hlasovania. Predĺženie misie podporili aj opoziční sociálni demokrati a väčšina poslancov zelených.

Na základe platného mandátu môže Nemecko vyslať do Kosova až 1850 vojakov Bundeswehru. V súčasnosti tam však v rámci medzinárodných síl KFOR pôsobí len približne 1300 Nemcov a ich počet sa v nasledujúcich týždňoch ešte zníži len na približne 700.

Nasadenie v Kosove je najdlhšou nepretržitou misiou Bundeswehru v zahraničí; nemeckí vojaci tam pôsobia od roku 1999. Je tiež druhou najväčšou misiou po Afganistane, kde má Nemecko asi 4700 vojakov.

Kosovo pred štyrmi rokmi jednostranne vyhlásila nezávislosť od Srbska, ktorú však neuznáva Belehrad, Moskva ani Srbi žijúci na severe Kosova. Albánska vláda v Prištine, naopak, získala uznanie Spojených štátov a väčšiny členských krajín EÚ.
 

Vyberte región